Από τη δεκαετία του 1990 και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας μέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών το 2018, ένα αδιάρρηκτο συνεχές διατρέχει την ελληνική εξωτερική πολιτική για τα βαλκάνια. Το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της χώρας, από την αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά στηρίζει στα λόγια και στις πράξεις αυτές τις πολιτικές. Τα τελευταία δύο χρόνια αριστεροί και δεξιοί, συμμετείχαν σε έναν δημόσιο διάλογο λαϊκής κατανάλωσης ο οποίος είχε σκοπό να αποκρύψει το τελευταίο μεγάλο επίτευγμα του ελληνικού κράτους έξω από τα σύνορά του: Την περίφημη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στην πολιτική εκδήλωση που διοργανώσαμε στις 18 του Απρίλη υποστηρίξαμε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συμφωνία επιβολής των συμφερόντων του ελληνικού κράτους στο μακεδονικό. Ότι αντανακλά τριάντα χρόνια διπλωματικής πίεσης, οικονομικού πολέμου, πολεμικών εκβιασμών και άμεσης παρέμβασης του ελληνικού κράτους στα εσωτερικά του μακεδονικού. Και πως συγχρόνως αποτελεί περίτρανη επίδειξη ισχύος απέναντι στους βασικούς τοπικούς ανταγωνιστές της Ελλάδας – την Τουρκία και την Βουλγαρία. Με τη συμφωνία των Πρεσπών, το ελληνικό κράτος αναβαθμίζει την θέση του στην περιοχή, αναγκάζοντας το μακεδονικό κράτος να ευθυγραμμιστεί με τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα του προκειμένου να επιβιώσει.

Για περισσότερα μπορεί κανείς να διαβάσει την μπροσούρα που κυκλοφορήσαμε με τίτλο, O ελληνικός ιμπεριαλισμός στη Μακεδονία. Θα την βρείτε εδώ:
admin

RELATED ARTICLES