Με την πρώτη ματιά η περιπέτεια των δύο παιδιών από την Καλλιθέα που είχαν μείνει μόνα τους στο σπίτι και ξέσπασε φωτιά είναι απλά μια τραγική ιστορία. Αν όμως δεις την ιστορία λίγο πιο προσεκτικά, έχει κι άλλες πτυχές: είναι μια ιστορία υποτίμησης και ταξικού ρατσισμού.

Όλα τα τοπικά μέσα κατηγορούν ουσιαστικά την μάνα των παιδιών· που τα άφησε μόνα στο σπίτι. «Έπρεπε να πάει για δουλειά» μας λένε και τα λόγια τους στάζουν χολή και καχυποψία. «Η μητέρα τους αλβανικής καταγωγής δεν βρισκόταν στο σπίτι αλλά πήγε στη δουλειά της (εργάζεται ως καθαρίστρια) για να μην χάσει το μεροκάματο» μας λένε.[1] Θα «αναλάβει το τμήμα προστασίας ανηλίκων της αστυνομίας» μας λένε λες και πρόκειται για καμιά εγκληματία.[2] Αυτό που δε μας λένε είναι ότι τη συγκεκριμένη μέρα (Τρίτη 08/01/19) τα σχολεία της περιοχής ήταν κλειστά λόγω παγετού.

Όποιος όμως έχει βρεθεί σε αντίστοιχη θέση καταλαβαίνει πολύ καλά τί σημαίνει να μεγαλώνεις μόνη σου δυο παιδιά δίχως κανένα στήριγμα, να είσαι μετανάστρια και η επιβίωση και των τριών σας να κρέμεται από μια σκατοδουλειά από την οποία μπορεί πολύ απλά να μη γίνεται να λείψεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Τα αφεντικά μας και οι κωλοφυλλάδες τους μας κρίνουν πάντα με μεγάλη ευκολία. Όπως και στην περίπτωση της βρεφοκτονίας στη Ν. Σμύρνη, όπως και σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις ανά τα χρόνια. Αλλά ξέρουμε καλά ότι αυτή η υποτίμηση ούτε είναι προϊόν [ΧτW1] κάποιας αφηρημένης ηθικής, ούτε γίνεται κατά λάθος. Είναι η προσπάθεια των αφεντικών μας να μας φορέσουν την ταμπέλα του εγκληματία. Είναι αγνός ταξικός ρατσισμός.


Η φωτό προέρχεται από το «Πυρκαγιά στην Καλλιθέα: Αποσωληνώθηκαν τα πεντάχρονα δίδυμα», του έγκυρου (sic) neaselida.gr. Τυπικό Παράδειγμα περιγραφής του περιστατικού στα μίντια. Μας τονίζουν ότι «είχε κλειδώσει», λες και είναι κάνα έγκλημα. Με αντίστοιχους τρόπους μας τονίζουν ότι η σατανική μάνα «ήταν αλβανικής καταγωγής», ότι «εργάζεται ως καθαρίστρια» κι ότι έφυγε «για να μη χάσει το μεροκάματο». Η κακούργα.


[1] «Καλλιθέα: Στο νοσοκομείο 5χρονα αδέρφια έπειτα από φωτιά σε διαμέρισμα», infokids.gr, πρόσβαση: 04/02/19.

[2] «Μάχη για τη ζωή τους δίνουν τα δίδυμα αδελφάκια από την Καλλιθέα», notiosxtypos.gr, πρόσβαση: 04/02/19.


admin

RELATED ARTICLES